Rövid ismertető a pszichológiai konzultációról

 

Magának a konzultációnak a folyamata az ülésekből és az ülések között eltelt időből áll, tehát a folyamatnak ugyanúgy része a két ülés közötti idő is, amikor szintén lényeges változások zajlanak benned. Például új viselkedésformák beépülése a mindennapokba, ezekre adott reakciók a környezetből, jobb közérzet, panaszok csökkenése stb.

Feltétel nélküli elfogadás,

empátia, támogatás.

A találkozásokat konzultációnak, vagy ülésnek hívjuk.

Tartózkodsz az online konzultációtól?

Az online konzultáció előnyeiről és nehézségeiről írtam egy külön bejegyzést, a blog bejegyzések között találod, kérlek olvasd el.

Az első alkalmak, kb. 1-3 ülés

Első alkalommal kipróbáljuk, hogy működik e megfelelően az internet, alkalmas e az általad választott helyszín a konzultációra, megtörténik a bemutatkozás, és megbeszéljük, hogy ki mit vár el a folyamattól. Minden ülés körülbelül 50 perc hosszú.

Nem lehet előre meghatározni, de körülbelül az első három ülés szükséges arra, hogy megelőző tájékozódásként feltárjuk, hogy mi a probléma természete, miben vársz el, vagy miben van szükséged segítségre. Van, aki úgy érkezik a konzultációra, hogy tudja, hogy mivel van problémája. Van olyan is, aki nem tudja megfogalmazni ezt, akkor együtt kezdünk el azon dolgozni, hogy mi a cél, és merre induljunk el. És persze olyan is van, hogy megérkezik a kliens egy problémával, és közben feltárunk más helyzeteket is az életéből, amin szeretne például változtatni. Ebből a szempontból minden egyes kliens más és más, a lehetőségek tárháza végtelen.

Kezdeti szakasz

Az időkeret tisztázása szempontjából a konzultációk gyakorisága és az egész folyamatnak a hossza minden esetben egyéni megítélésű. Általában időhatáros konzultációkat tartok, ami azt jelenti, hogy megegyezünk a konzultáció egészének időtartamáról is, hogy körülbelül hány alkalommal tervezünk találkozni. Kutatások igazolják, hogy már a 3-5 alkalmas konzultációk is pozitív eredményt hoznak, de sok esetben nehéz ezt előre megbecsülni, ezért írtam, hogy „körülbelül”. De itt is rugalmasan, a te igényeidet fogjuk figyelembe venni

Ebben a szakaszban megegyezünk a célkitűzésekről, és egy szóbeli szerződést kötünk, amelyben megállapodunk az időkeretről, az anyagiakról, és a kölcsönös elvárásokról. Ez a szóbeli szerződéskötés a felek közötti alapvető bizalomra épít és arra, hogy a folyamat két önálló személy közötti megállapodáson alapul.

Középső szakasz

A következetességet és a rugalmasságot szem előtt tartva zajlanak a konzultációk. A meghatározott szempontok módosulhatnak, új problémák, célok merülhetnek fel, de a fókusz most már nem a problémán, inkább annak megoldásán van. A konzultáción való részvétel már annyira nem új szituáció, így könnyebben megy a kommunikáció is. Ahogy halad előre a folyamat, a konzultációk gyakorisága ritkulhat, így több idő marad az elsajátított új működésmódok való életben történő gyakorlására.

Lezáró szakasz

Amikor már mindketten úgy érezzük, hogy javulás, változás következett be, kerülünk közel a kitűzött célunkhoz, vagy már el is értük azt, és a boldogulás az életben egyre jobban megy, elkezdünk felkészülni a konzultációs folyamat lezárására. Ez lehet a konzultációs alkalmak további ritkulása, vagy egy aktív lezáró szakasz, amelyre szintén szánunk pár ülést, de semmiképp sem váratlanul történik meg. Megegyezünk abban is, hogy a későbbiekben, szükség esetén milyen formában tartjuk a kapcsolatot. Természetesen van lehetőség a konzultációs folyamat újra kezdésére, folytatására, vagy kontroll ülés beiktatására.

Küldj üzenetet

Amennyiben bármilyen kérdésed felmerül, ne habozz, küldj emailt!
A küldött üzenetekre legkésőbb 24 órán belül reagálunk.

Telefonszám

+36 70 425 27 58

Helyszín

1056 Budapest
Váci utca 51.

Rendelési idő

Hétfő-Péntek: 9:00-20:00
Szombat: 10:00-14:00