Tinderezz tudatosan 1. rész

Akadnak pozitív tapasztalatok

A minap örömmel tapasztaltam, amikor rábukkantam egy, a tinderről szóló, pozitív hangvételű cikkre, de a hozzászólásokat olvasva azt tapasztaltam, hogy azok nem túl pozitívak. A kommentelők elkezdték „fikázni” a tindert és az egyéni nézőpontból megírt, személyes tapasztalatokat és megéléseket tartalmazó cikket is. Felmerült bennem a kérdés, hogy miért teszik ezt? Miért kezdik el támadni azt, akinek pozitív tapasztalatai vannak, vagy azt, akit egy nehezebb időszakán segített át az alkalmazás, és érezte ettől magát jobban? Miért kezdenek el a kommentelők a saját sértettségükből beszélni, és támadni azt, akinek mások a tapasztalatai, mint nekik?

Lehet, hogy azért, mert a tinderen folyamatos verseny dúl a mindennapi figyelemért, és ebből a figyelemből nem mindig és nem mindenkinek jut annyi, amennyire szüksége lenne. De ebben a versenyben fröcsögés, mély sérülések és csalódások nélkül is részt lehet venni. De mellé kell tenni egy eléggé közhelyes, és nagyon igaz mondatot.  A megfelelő önismerettel!

Válj tudatos felhasználóvá

Hogy ez mit is jelent? Azt, hogy felteszek magamnak néhány kérdést, konkrétan megfogalmazom magamban a válaszokat, nem támasztok irreális elvárásokat az online társkereséssel kapcsolatban, így tudatosabb tinder felhasználóvá válok, és megkímélem magam számos csalódástól. Így tisztába kerülök önmagammal és azzal, hogy miért is kezdtem el ezt az egészet és nem esek abba a hibába, hogy az egészet „lefikázom”, mondván ez nem is működik, miközben csak fényképnézegetés és a „matcelések” miatt vagyok fent. És eddig még egy embernek sem válaszoltam az üzenetére.

Ezeket a kérdéseket jó, ha felteszed magadnak:

– Miért regisztráltam az oldalra? Miért vagyok ott fent? Miért és/vagy mire használom? Mit szeretnék elérni ezzel?

– Milyen elvárásaim vannak az oldallal kapcsolatban és/vagy az online párkeresést illetően?

– Alapvetően milyen (pár)kapcsolatot keresek?

Ha úgy könnyebb, le is írhatod magadnak a válaszokat, később módosíthatod természetesen, hiszen ezek nem kőbe vésett szabályok, csak egy támpont neked, hogy később emlékeztetni tudd magad, amikor elkezded negatívan látni az egész tinderezést.

Vannak szabályok…

Fogalmazd meg magadnak például azt, hogy mindenkivel csetelni fogok, akivel párban állok, vagy csak olyan embert húzok jobbra, aki ugyanabban a városban él, ahol én, mert nem akarok távkapcsolatot, esetleg neked nagyon fontos a közös érdeklődési kör, a közös hobby, így csak azokat húzod jobbra, akiről kiderül, hogy ugyanezeket szereti csinálni szabadidejében. Párkapcsolatot figyelembe véve mit szeretnél?  Futó kalandot, egy harmadikat keresel, vagy komoly kapcsolatra vágysz, esetleg csak barátkozol, ismerkedsz?

Ha valaki más célra keres partnert az oldalon, mint te, az nem az alkalmazás hibája. Ez egy ilyen platform, ahova bárki regisztrálhat. Ha ezt valaki kiírja már az oldalára, vagy nem írja ki, de a csetelés legelején közli, és gyorsan kiderül, hogy nem ugyanazt akarjátok, akkor szélsebesen el lehet köszönni, és szét is lehet válni egymástól. Ettől még nem az alkalmazás rossz, nem rossz emberek vannak fent az oldalon, hanem egyszerűen itt és így nagyobb az esélye annak, hogy olyan emberrel húzzátok egymást jobbra, akivel kiderül, nem ugyanazt akarjátok és akivel az online téren kívül valószínűleg nem is kerülnétek egymás útjába. Itt ez mindenképpen idő és energiaigényes folyamat, mivel ki kell szűrni azt is, aki abszolút nem jöhet szóba nekünk. 

Személyes élmények

Az a tapasztalatom, hogy minél nagyobbak és kevésbé tisztázottak az elvárások, minél inkább kifelé, a külvilágra, az ismerősökre és mások által támasztott elvárásokra figyelünk, annál nagyobb a csalódás esélye. De ha egy kicsit rendet teszünk ezek között, befelé figyelünk, arra fókuszálunk, hogy mi mit szeretnénk, akkor a tinder mindenképpen egy kiváló lehetőség lehet az ismerkedésre, mind Magyarországon, mind külföldön. Persze, csak ha tudunk lehetőségként tekinteni rá.

A blog bejegyzés a pszichologuskereso.hu oldalon jelent meg 2019. november 2-án.

Küldj üzenetet

Amennyiben bármilyen kérdésed felmerül, ne habozz, küldj emailt!
A küldött üzenetekre legkésőbb 24 órán belül reagálunk.

Telefonszám

+36 70 425 27 58

Helyszín

1056 Budapest
Váci utca 51.

Rendelési idő

Hétfő-Péntek: 9:00-20:00
Szombat: 10:00-14:00