Miért olyan nehéz a hétfő?

A hétfő sokunk számára nehéz, nem rajongunk érte, aminek több oka is lehet

Megváltozik a test természetes ritmusa hétvégén

Akik a hagyományos hétfőtől péntekig tartó munkahetet követik, azok esetén az alvás ritmusának 5-6 naponkénti megváltoztatása megzavarja a test természetes ritmusát. Mivel hétvégén eltér az alvásrendjük a hétközben megszokottól, később kerülnek este ágyba és reggel tovább alszanak, így még ha vasárnap éjjel jól is alszanak, hétfőn érezhetik magukat fáradtnak, ingerlékenyebbnek, türelmetlennek, vagy elégedetlennek.

Ráadásul a lehető legtöbb program hétvégébe zsúfolása is megerőltetőbbé és fárasztóbbá teszik azt. Nem is beszélve a többlet evésről és ivásról.  Ez mind-mind extra érzelmi és logisztikai energiát igényel, amitől hétfőn fáradtabbak vagyunk.

A hétfő, mint a szabadság érzésének az elvesztése

A szabadság érzésének elvesztése is lehet az oka annak, hogy a hétfő közeledtével sokan csalódottságot és aggódást éreznek, mert tudják, vissza kell térniük a feladataikhoz és nem úgy töltik az idejüket, ahogy szeretnék. Amíg a két napos hétvégén a szabadság érzését és lazítós pillanatokat élhetünk meg (pl. késői ébredés, közös ebéd a családdal, barátokkal), addig hétfőn át kell térni a munkahelyi rutinra, kötelezettségekre, felelősségvállalásra.

Ez hatalmas érzelmi váltást igényel tőlük hétfőn.

Ez különösen nehéz lehet akkor, ha a munkahelyen nincs befolyásunk az idő múlása felett, nincs beleszólásunk a dolgokba, elveszítettük a függetlenségüket és az irányítást az időnk felett, mert mások határozzák meg, hogy töltsük el azt.

A hétfő miatti aggódás oka lehet, ha nem szereted a munkádat

Ha nem szereti valaki a munkáját, sőt azt kifejezetten stresszesnek is tartja, esetleg van egy követelőző főnöke, egy barátságtalan kollégája, ez mind gyakori oka a hétfő miatti aggódásnak, a vasárnap esti szorongás, depresszió érzésének, továbbá a hétfői munkakezdéssel kapcsolatos elégedetlenség érzésének.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Azonban akik szeretik a munkájukat, azoknak is szembe kell nézniük olyan stresszorokkal és időszakokkal, amelyek nagyobb kihívást jelentenek.

Például amikor nem esik egybe a munka a céljaikkal, a hétfő a céltalanság érzését idézheti elő és ez meg is nehezíti a hét első napját. Fontos megjegyezni, hogy azok esetében is, akik lelkesednek a munkájuk iránt, teljesen rendben lévő, hogy negatív asszociációik vannak a hétfőkkel kapcsolatban, ugyanis ez is emberi. Megkönnyítjük a saját helyzetünket azzal, ha elfogadjuk, hogy még a legjobb munkák esetében is vannak küzdelmek és nehezebb időszakok, és ennek feszültsége ellen is nem érdemes küzdeni, hanem azzal együtt haladva érdemes azt elfogadni és felhasználni a célok élérésére.

Miért olyan nehéz a hétfő

Ha nem készültél fel a hétfőre

Azok számára különösen nehéz lesz a hétfő, akik nem készülnek fel sem érzelmileg, sem logisztikai szempontból a következő hétre. Így már tudat alatt kudarcra vannak előhangolva, mert hétvégén nem foglalkoztak ezekkel a kevésbé élvezetes és negatív érzéseket előidéző tennivalókkal. Emellett még a kultúránkban és a munkahelyeken is az lett az uralkodó hozzáállás, hogy a hétfő hétköznapi ellenség.

Így kvázi az lett az elvárás, hogy „gyűlöld a hétfőket”.

Megkönnyíthetjük a saját helyzetünket, ha vasárnap szánunk időt a hét megtervezésére, a felkészülésre, és a szervezesére, vasárnap reggel időben felkelünk, hogy este könnyebben tudjunk elaludni, illetve megpróbáljuk átkeretezni, mit is jelent számunkra a munkánk, miért fontos.

A hétfő okozta nehéz érzések a nem megfelelő munka-magánélet egyensúlyára is utalhatnak

Nem megfelelő munka és magánélet egyensúly esetén a hétfővel kapcsolatos negatív érzések jelzés értékűek lehetnek arra vonatkozóan, hogy lassítsanak és tartsanak szünetet azok, akik minden idejüket munkával töltik. Keményen dolgozni egész héten, csak vasárnap pihenő napot tartani nem elég arra, hogy felkészüljünk, és belevessük magunkat a következő hétbe.

Valójában, a „hétfő” a kiégés jele lehet.

Ezek az érzések utalhatnak arra, hogy ideje újraértékelni ezeket a hosszú munkaórákat a szellemi megterhelés leküzdése érdekében.

Jellemző lehet rád a szorongás az emberek miatt

Annak, aki az átmeneteket nehezen éli meg, a hétfő is nehezebb lehet, mivel ez az ismeretlennel való szembenézést és olyan átmeneteket tartalmaz, amiken előtte, utána és közben is aggódhatnak. Például új munkahét, új iskolahét kezdete. Az emiatti aggódás gyökerezhet az elvált szülők gyerekei esetében (mind a szülők, mind a gyerekek számára) abban, hogy hétfőn kell „házat váltaniuk”. Távkapcsolatban élőknél pedig attól lehet nehéz, hogy hétfőn mondanak búcsút a partnernek és ez nagyon lehangoló érzés.

A hétfő egyben az ismeretlen héttel való szembenézés is

Hétfőn még a teljes ismeretlen hét előttünk áll, és lehet, hogy előre látjuk az összes lehetséges stresszt, ami ránk vár. Szerdára már magabiztosabbnak érezzük magunkat amiatt, hogy képesek vagyunk túljutni a felmerülő kihívásokon és így, hogy már két-három napon túl vagyunk, visszazökkentünk a rendes kerékvágásba.

Sajnos hétfőn még meginoghat ebben a hitünk, hogy képesek vagyunk elviselni mindazt a stresszt, amivel az egész hét fenyeget, de csütörtökön már tudunk a hétvége és a hozzá kapcsolódó pozitív gondolatok felé fordulni.

Mivel jutalom orientált kultúrában élünk, ezért nehéz örömöt és célt találni a munkában, mert jutalomként a célra koncentrálunk. Külső jutalom például a főnök dicsérete, a fizetésemelés, vagy az előléptetés, és a motivációnkat nem olyan belső forrásokban keressük, mint például büszkeség amiatt, hogy valamit alaposan elvégeztünk, kis személyes célok a munkában, vagy egyszerűen csak a tőlünk telhető legjobban megcsinálni valamit azzal szemben, hogy versengünk azért, hogy a legjobbak legyünk. Nem csoda, hogy a hétfőinkből hiányzik az öröm.

Ha hétvégén élsz

Akik a hétvégéken élnek és a hétvégi élmények a minden, ami számít, szemben a hétköznapokkal, amikor rá kell csukniuk az ajtót a 48 órás szabadságukra, az „igazi” életükre, azoknak a hétfő tényleg nehéz lehet.

Olyan, mintha kettős életet élnének.

Az egyik a számlák kifizetése és a munkába járás, a másik a hétvége, amikor a személyes örömeikért élnek. Ilyen gondolkodásmód esetén érdemes megpróbálni egyesíteni a kettőt.

A “nehéz hétfő” jelenség a művészeket is sokszor inspirálja

Nem véletlen, hogy a hétfő megihlette a zenészeket is. Született jó pár népszerű dal, a nem annyira nagy népszerűségnek örvendő hétfőről:

  • Bangles : “Manic Monday”.
  • Boomtown Rats : “I Don’t Like Mondays”
  • Mamas & the Papas: “Monday, Monday” ,
  • Carpenters: “Rainy Days and Mondays”

Mit is tehetünk?

Ahogyan azt a Huffpost cikkében is olvashatjuk, megkönnyíthetjük a saját helyzetünket, ha például vasárnap szánunk időt a hét megtervezésére, a felkészülésre, és a szervezesére. Vasárnap reggel időben felkelünk, hogy este könnyebben tudjunk elaludni. Megpróbáljuk átfogalmazni saját magunk számára, hogy mit is jelent számunkra a munkánk, az miért fontos, miért csináljuk. Keresünk apró örömöket a hétköznapjainkban. Csapatmunkára törekszünk a kollégáinkkal ahelyett, hogy lenyomnánk egymást. Ezek csak példák, ötletek, mindenkinek érdemes átgondolnia, személyre szabottan mit tud tenni, hogy ne legyen olyan nehéz a hétkezdés.

Küldj üzenetet

Amennyiben bármilyen kérdésed felmerül, ne habozz, küldj emailt!
A küldött üzenetekre legkésőbb 24 órán belül reagálunk.

Telefonszám

+36 70 425 27 58

Helyszín

1056 Budapest
Váci utca 51.

Rendelési idő

Hétfő-Péntek: 9:00-20:00
Szombat: 10:00-14:00