Mi is az az OH kártya?

Mi jut eszedbe erről a két betűről, hogy OH?

A válasz természetesen nagyon sok minden lehet, de itt egy egészen egyszerű dologról van szó. Ezt a két betűt mondod, amikor valamilyen váratlan, hirtelen és sokszor akár egy egészen nyilvánvaló felismerésre jutsz. Ez sokszor így hangzik: OH, tényleg! OH igen! OH, ez az! OH, hogy én erre eddig nem is gondoltam! És az alkotók – Moritz Egetmeyer humanisztikus pszichológus, pszichoterapeuta és Ely Raman festőművész – erről a rácsodálkozásra és felismerésre használt nemzetközi hangzásról keresztelték el mind a módszerüket, mind a kártyacsomagot OH-nak. Roppant egyszerű a név, nem igaz? Viszont ennél sokkal több van benne! Szó szerint és átvitt értelemben is.

Szó szerint az alapkártya csomagban 88 darab kép és 88 darab szókártya van, amelyeket ha kombinálunk, és szoktuk is, 7744 kombinációt tudunk létrehozni. Így elég kicsi az esélye, hogy kétszer találkozunk pontosan ugyanazzal a kombinációval. A képek egyébként miniatűr festmények, amelyek a mindennapi élet aspektusait mutatják be, a szavak pedig a képek verbális oldalát. Átvitt értelemben pedig a kártyák sok helyzetben és formában használhatók, az egyéni munkától a csoportfolyamatokig, a „laza” történet mondástól a nagyon mély belső feltárásig.

Vajon az OH kártyázás munka vagy játék?

Mindegy hogy hívjuk, önismereti munkának, vagy egy jó pszichológiai játéknak (annak indult az 1980-as évek elején), mert az OH így is, úgy is működik.

Pszichológusként hiszünk abban, hogy egy jó játék az felszabadít, elűzi a stresszt, és könnyebbé teszi az élet kihívásaival szembeni megküzdést. Elég, ha az önfeledten játszadozó gyerekekre gondolunk, akik egy egyszerű játék során megmunkálják a bennük lévő érzelmeket, amik így könnyebben feldolgozhatóvá válnak a számukra. Ugyanerre a jó játékra van szüksége a 21. század felnőtt emberének is, aki az OH kártyázáshoz kapni fog egy játékvezetőt, egy ún. OH instruktort.

Instruktorként az a dolgom, hogy az etikai alapelvek figyelembevételével megteremtek számodra egy elfogadó és biztonságos légkört, ahol bizalom, partnerség, figyelem és elfogadás van. Egy olyan emberi közeget, amire szintén mindenkinek szüksége van a nagy 21. századi sürgés-forgásban. Neked, mint gyakorlatot végzőnek pedig nincs más dolgod, mint az iránymutatásomat betartva (pl. húzz egy kártyát, vagy a saját érzéseidről beszélj) elkezdeni a játékot.

Az OH kártyák jelentése

A játék során használt OH kártyáknak nincs meghatározott jelentése, nincsenek jó vagy rossz válaszok, csak válaszok és egyéni látásmódok vannak. És én ezt tiszteletben tartom minden egyes alkalommal. Továbbá instruktorként tükröt mutatok neked, hitelesen reflektálok, a felismeréseidet összefoglalom és empatikusan veled vagyok. Így nyugodtan önmagad lehetsz, feloldódhatsz, játszhatsz, találkozhatsz a saját érzéseiddel és gondolataiddal, ezáltal teret nyersz az önmagadban rejlő bölcsesség és kreativitás felfedezésére, és az önelfogadásra is. Ebben rejlik az OH kártyacsalád ereje.

Az OH kártya és módszer: pszichológia, semmi spiritualitás!

Mint írtam, a kártyáknak nincs meghatározott jelentése, mivel széles skáláját tartalmazza az elképzeléseknek és az ideáknak. A kártyáknak jelentést, értelmezést te fogsz adni, mégpedig olyant, ami belőled, a személyiségedből és a lelkedből fakad. Így azok sokszor pszichikai tükörként szolgálnak, és az egyéni pszichológiai konzultációk keretében lehetőséget adnak az önvizsgálatra, úgy, hogy betekintést nyújt az érzelmeidre, elakadásaidra, és a személyes asszociációiddal segítik a saját megoldásaid megtalálását. Továbbá használatával fejlődik a kreativitás, a képzelet, a kommunikáció, az önismeret, az önbizalom, az önkifejezés is.

 

Akkor érheted el a legjobb eredményt, ha önmagadról és egyes szám első személyben beszélsz.

Ha szeretnél önmagadról beszélni, önmagadat, az érzéseidet még jobban megismerni, a benned lévő elakadásokat vagy erőforrásokat feltárni, gyere és próbáld ki!

Küldj üzenetet

Amennyiben bármilyen kérdésed felmerül, ne habozz, küldj emailt!
A küldött üzenetekre legkésőbb 24 órán belül reagálunk.

Telefonszám

+36 70 743 0196

Helyszín

1055 Budapest
Markó utca 1/b.

Rendelési idő

Hétfő-Szombat: 8:00-22:00
Vasárnap: megbeszélés szerint