Az egészség megőrzése érdekében nem csak azoknak érdemes figyelni az alábbi 5 pillérre, akiknek már van valamilyen betegségük. Persze inzulinrezisztencia, pajzsmirigy működési problémák, PCOS, endometriózis esetén különösen fontos az alábbi 5 pillér betartása, hiszen a gyógyulás múlik rajta. Mégis azt szoktam javasolni, hogy képezze inkább az öngondoskodásunk alapvető részét, hogy szem előtt tartjuk az alábbi 5 pillért, és ne egy néhány hónapos kúraként gondoljunk rá. Inkább igyekezzünk abba az irányba terelni az életünket, hogy ez a természetes, ez az életformánk! 

Az inzulinrezisztenciával kapcsolatban egyébként eltérő az orvosok véleménye, és van olyan orvos is, aki nem tekinti betegségnek. És van olyan is, aki cukorbetegként tekint az IR-es kliensre. Én egyikkel sem értek egyet. Súlyos tüneteket és szövődményeket tud okozni egy kezeletlen inzulinrezisztencia, emellé még egy cukorbeteg címke nem hiszem, hogy javít a kliens lelkiállapotán, amikor már így is van elég problémája.

Én abban hiszek, hogy fogadjuk el, most van ez az állapot, és tegyünk azért, hogy ez javuljon.

Az 5 pillér: 

Az 5 pillér segít abban, hogy jobban odafigyelj magadra, és a testedre. Egy van belőle, ami mindig veled van, szolgál, kiszolgál téged, érted van. Gondoskodj hát róla!

1.      Orvos és gyógyszer

Mindenképpen vizsgáltasd ki magad egy szakorvossal (pl. endokrinológus, nőgyógyász), ha úgy érzed, valami nem működik megfelelően a testedben. Rengeteg hiteles információ is elérhető az interneten (egészségcentrumok oldalain például), hogy megtudd, milyen tünetei vannak az egyes betegségeknek, illetve melyik orvos melyik problémával hivatott foglalkozni. Nem biztos, hogy érdemes megvárni, amikor nem jön a baba. Lehet az egészségi állapotunkkal korábban is foglalkozni. Jobban fogod érezni magad a bőrödben, ha nem leszel olyan fáradékony, mint korábban, nem hullik a hajad, vagy szebb lesz a bőröd.

Járj rendszeresen kontrollra is és szedd a szükséges gyógyszereket, amit felírt az orvos, mert elősegíti az állapotod javulását.

2.      Táplálkozás, étrend 

Sokat hallani a 160 grammos diétáról és a napi maximum ötszöri étkezésről, ami elsőre borzasztónak, és egy lehetetlen küldetésnek hangzik. Ezért javaslom, hogy keress fel dietetikust (táplálkozási tanácsadó), hiszen ez az ő szakterülete és rendet tud tenni a fejedben a kajálással kapcsolatban. Sajnos táplálkozási alapelveket nem oktattak az általános iskolában, úgyhogy érdemes most bepótolni ezt a hiányzó tudást, mert a hátralévő életedben jól fog jönni. A dietetikussal meg tudod beszélni,

  • mikor, mit és mennyit kellene enni
  • mi a gyors és a lassú szénhidrát között a különbség és ez miért fontos
  • mennyi idő teljen el két étkezés között
  • miért a reggeli a legfontosabb étkezés
  • az étel elkészítési módok miért lényegesek
  • mi az, ami lassítja a szénhidrát felszívódását
  • és azt is, hogy a konyhai mérleg a barátod, de egy idő után már ránézésre is tudod, miből és mennyit ehetsz meg és főleg azt, hogy mikor.

A dietetikustól akár később is tudsz majd kérdezni, ha valamiben elbizonytalanodtál, sőt az egyéni szempontjaidat is figyelembe veszi. Igaz vannak ún. ököl szabályok, ami mindenkire egyaránt érvényesek, de nem egyforma az egészségi állapotunk, az edzettségünk és az életformánk sem, ezért is fontos a személyre szabott egyéni tanácsadás.  

3.      A sport, mozgás

A sport, mozgás rendszeressé tételéhez is érdemes lehet egy olyan edző segítségét igénybe venni, aki járatos például a pulzuskontrollált edzésben, vagy a fenti egészségügyi problémák valamelyikében. Aki nem hajt szét ész nélkül egy edzés során. IR esetében például nem elég a kardió edzés, figyelni kell az izomnövelésre is, és az edzés közbeni pulzusszintre.

Egyébként meg teljesen egyéni, hogy kinek melyik mozgásforma, illetve a csoportos órák, vagy az egyedüli edzés válik be. Azt javaslom, próbálgasd, menj el több helyre is, mert meg fogod találni, amiben jól érzed magad.

És ha nincs elég energiád és motivációd, vegyél fel egy kényelmes cipőt, tegyél be a füledbe valami kellemes zenét és csak gyalogolj 40-50 percet kint a levegőn! Séta vagy edzés után pedig ne felejtsd a kötelező 20 g gyorsan felszívódó szénhidrátot J

4.      Alvás, pihenés 

Alvás, pihenés is fontos része az egészségtudatos életnek, az 5 pillér egyikét képezik. Ez megfelelő mennyiségű és minőségű alvást jelent, és ez is egyéni, kinek mennyi az elegendő. A témával kapcsolatban szintén rengeteg információ van az interneten, itt csak pár dolgot szeretnék kiemelni a témával kapcsolatban.

Köztudomású tény, hogy például a műszakos munka mennyire egészségtelen. A szervezet inzulinérzékenysége romlik egy át nem aludt éjszaka után, ezért kívánunk másnap mindenféle cukros és finomított szénhidrátból készült ételt.

Az elegendő mennyiségű és minőségű alvás bizonyos időszakokban és élethelyzetekben nehezen megoldható, például amikor egy kisbaba érkezik a családba, vagy feltornyosult a határidős munka, mégis a tudatosságra és odafigyelésre intenék mindenkit. Napi 14-16 órákat nem lehet hasznosan ledolgozni anélkül, hogy az később ne bosszulná meg magát.

Szóval próbálj meg a lehetőségeidhez képest kialakítani egy esti rutint, illetve túlhajszolt időszakban akár napközben beiktatni például 20 perc csendes pihenőt, vagy relaxációt, esetleg egy rövid sétát a környéken, vagy egy gyors tekerést a  szobabiciklin.

Esti rutin alatt pedig azt értem: lehetőleg feküdj le már éjfél előtt. Ne nézd az okos készülékeket az alvás előtti 1-2 órában, mert gátolja az alvás hormon (melatonin) termelődését. Az alkohol nem segíti a pihentető alvást, még ha pillanatnyilag úgy is érzed, tehát próbálj meg máshogy lelassulni és az alvásra készülni. Az esti edzés is inkább felpörget, és ha a hírek, filmek, vagy bizonyos internetes tartalmak felzaklatnak, ne az esti órákban nézd ezeket. Tehát ezeket kerüld el este, reggelig nem maradsz le semmiről.


5. A lelki pillér 

A lelki pillér az ötödik elem, de természetesen nem az utolsó, és sokszor nem is elhanyagolható. Hogy melyik pillér mennyire fontos, szintén – ahogy a többi pillérnél is igyekeztem hangsúlyozni-, egyéni megítélés és állapot kérdése.

Van az a súlyos egészségügyi helyzet, amikor érdemes először kivizsgálásokra menni, orvossal, dietetikussal, edzővel konzultálni. Ez időben, és anyagiakban is megterhelő, és tisztában vagyok azzal, hogy ilyenkor még egy pszichológusi tanácsadási folyamatba is belekezdeni már megoldhatatlan terhet jelentene. Ezért arra bíztatok mindenkit, saját maga döntse el, merre indul el, de induljon el mindenképpen.

Szerencsére már többször tapasztaltam azt is, hogy orvos javasolta a kliensnek, kezdjen el pszichológushoz járni.

A lelki pillér alá tehát az tartozik, hogy a pszichológusnál pszichológiai tanácsadás keretében segítséget kaphatsz például az életmódváltással kapcsolatosan nehézségek elfogadásában, a felmerült életvezetési terhek elviselésének megkönnyítésében, vagy a stresszel való hatékony megküzdés elsajátításában is. A pszichológus hatékonyan tud támogatni téged fentiek elviselésében.